A jövőben azok a felhasználók, akik a Chrome-ban egy privát böngészési menet indítanak egy, az eddigitől eltérő tájékoztató üzenettel találkozhatnak majd ilyenkor. Ebben – amiben eredetileg a Google csak felületesen jellemezte az inkognitó mód mibenlétét – ugyanis el fogja ismerni a cég, hogy bizony még ő maga is tudja, illetve követheti is a felhasználókat ilyenkor is.

A változtatás vélhetően része annak az egyezségnek, amit a Google a közelmúltban alkudott ki a vele szemben pert indított felhasználóival szemben. Ebben az eljárásban utóbbiak azzal vádolták a céget, hogy az megtévesztette őket az inkognitó mód mibenlétével kapcsolatban, és elhallgatta előlük, hogy ő maga is követte őket ebben a módban is webezés közben.

Az új – egyelőre még a fejlesztői változatban vegyes nyelvű – üzenetben a Google el fogja ismerni, hogy bizony inkognitó módban is követheti a felhasználókat

Az inkognitó módra váltáskor megjelenő üzenetben erről a Google korábban nem tett említést, de az új változatban már igen. Ez ugyanis azt mondja, hogy az erre a módra váltás „nem változtatja meg, hogy az Ön által meglátogatott weboldalak és az általuk használt szolgáltatások – beleértve a Google-t is – hogyan gyűjtenek adatokat”.

A cég tehát elismeri, hogy a követés ilyenkor is aktív marad, és az inkognitó mód mindössze a gép más felhasználói elől rejti el a módot bekapcsoló webező böngészési tevékenységét azon keresztül, hogy nem menti el a meglátogatott oldal címeit a böngészési előzményekbe. Az új üzenet egyelőre csak a Chrome Canary változatában jelenik meg, de vélhetően hamarosan a stabil kiadásban is lecserélésre kerül majd.

A Google egyébként a perben az egyezség részeként azt is vállalta, hogy egy egyelőre ismeretlen méretű pénzösszeget fizet ki mindazon felhasználói részére, akiket a korábbi üzenettel megtéveszthetett. Azt, hogy kik és milyen feltételek teljesülése esetén igényelhetnek majd ezért kártérítést a cégtől, illetve milyen összeg kifizetésére is számíthatnak, majd csak később fog kiderülni.

Forrás: pcforum.hu