5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Teljes az egyetértés az ENSZ-ben a mesterséges intelligencia jövőjével kapcsoltban

Az ENSZ Közgyűlése csütörtökön fogadta el az első mesterséges intelligenciáról, ami többek között az új technológiák hasznából való egyenlő részesedést hangsúlyozza.

Az ENSZ első mesterséges intelligenciáról szóló határozata, amit megszavazott mind a 193 tagállam képviselője, célként fogalmazza meg, hogy csökkenjen a digitális szakadék a fejlett országok és a szegényebb, fejlődő államok között, valamint azt is, hogy minden szereplő ott ülhessen az asztalnál, amikor a mesterséges intelligencia felhasználásáról szóló tárgyalások zajlanak. Ezen kívül azt is rögzíti, hogy szükségesnek mondja a további tárgyalásokat a mesterséges intelligencia szabályozásáról.

Az Egyesült Államok által előterjesztett határozati javaslat (aminek 123 ország volt társ-előterjesztője) elismeri, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztései rendkívül felgyorsultak, ugyanakkor sürgetőnek minősíti a globális egyetértést az új technológia által létrehozott rendszerek biztonságáról és megbízhatóságáról.

A Fehér Ház üdvözölte a dokumentum egyhangú elfogadását, a mesterséges intelligencia alkalmazásának és felhasználásának alapelveit felvázoló határozatot. Kamala Harris alelnök közleményében az amerikai adminisztráció elkötelezettségét hangoztatta a nemzetközi normák és szabályok kialakításában a fejlődő technológiákat tekintve.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ nagykövete különösen jelentősnek mondta, hogy a világ egységesen kiállt a fejlődés elősegítése mellett olyan időkben, amikor kevés dologban ért egyet.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: simplilearn.com