Szállingóznak az első PCIe Gen4 SSD-k

Bemutatkoztak a PCIe Gen4 szabványt elsőként támogató kliens SSD-k, amelyek tovább növelhetik a szekvenciális átviteli sebességet.

A PCI Express 4.0 szabványt PC-s környezetben elsőként támogató AMD Matisse (Ryzen 3000) processzorokkal gyakorlatilag egyidőben bukkantak fel az első PCIe Gen4 SSD-k. A busz negyedik generációjának hála az eddigi duplájára, számszerűen maximum 7,88 GB/s-ra kúszhat fel a flash-alapú háttértárak átviteli tempójának felső határa. A piac kisebb szereplői elsőként ugrottak rá a differenciálási lehetőségere, így a Corsair és az ADATA is megmutatta első Gen4-es M.2 SSD-jét.

A Corsair az MP600-as termékkel igyekszik meglovagolni a nagyobb sávszélességet. A meghajtó a Phison PS5016-E16 kontrollerére, illetve valamely gyártó (Toshiba?) 3D TLC NAND-jára épít. A párosításnak hála a cég szerint legfeljebb 4950 MB/s-os olvasási, illetve 4250 MB/s-os írási sebesség érhető el szekvenciális műveletek esetében, amely nagyjából 42 százalékkal múlja felül a Gen3-as előd MP510 széria értékeit. A Corsair egyelőre nem árulta el, hogy mekkora tárkapacitással és milyen árazással érkeznek méretes hűtőbordával szerelt termékei, amelyek megjelenése júliusban várható.

Az ADATA egy típusszámozással még nem rendelkező terméket állított ki, amely a Silicon Motion SM2267 vezérlőjére épít. Az ugyancsak Gen4 támogatású chip mellé az M.2 méretszabványban abszolút rekordnak számító, legfeljebb 8 terbájt összkapacitású (QLC?) NAND-ot pakolna az ADATA. Valószínűleg lesznek kisebb modellek is, az viszont egyelőre nem világos, hogy ez mennyire befolyásolja majd az átviteli sebességet, amely olvasásnál 4000 MB/s, írásnál pedig 3000 MB/s környékén tetőzhet szekvenciális műveleteknél.

Andy Paul, a Corsair alapítója és elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a kliens SSD-k átviteli tempójának növelése részben az AMD-nek köszönhet, amely elsőként hozza el a PC-k világába PCIe Gen4 szabványt. Paul hozzátette, hogy MP600-as termékek fejlesztésének munkálataiba a chiptervezőt is bevonták. Az együttműködés egyik oka lehet, hogy az Intel egyelőre nem kínál semmilyen, a PCI Express 4.0 szabványt támogató platformot, amely a kiszivárgott útitervek alapján legkorábban valamikor jövőre változhat.

forrás: hwsw.hu