5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Őrület, a Google hajlandó törölni az inkognitó módban gyűjtött adatokat

Persze nem mindenkiét, és nem is minden esetben, de egy most bejelentett peren kívüli megegyezés fontos lépés lehet a homályos „privát böngészés” rendbeszedése felé.

Hétfőn megegyezés született annak a csoportos keresetnek az ügyében, amelyet még 2020-ban nyújtottak be Google-felhasználók a Chrome böngésző privát funkciója (népszerű nevén az inkognitó mód) kapcsán. Ebben azzal vádolták a céget, hogy állítása ellenére jogellenes módon nyomon követte az online viselkedésüket, ami egyébként nem volt újdonság a Chrome-mal kapcsolatban: két évvel ezelőtt például Texas és másik három szövetségi állam is egymástól függetlenül eljárásokat indított a Google ellen arra hivatkozva, hogy a vállalat keresőmotorja akkor is adatokat gyűjtöget a felhasználókról, amikor azok a privát böngészési módban meg vannak győződve a névtelenségükről.

Maga a Google akkor is az „így ebben a formában” típusú védekezést választotta: pontatlanságokra és a beállításaira vonatkozó „elavult állításokra” hivatkozott, miközben megfelelőnek minősítette a termékeiben működő adatvédelmi funkciókat, robusztus szabályozást biztosítva mások mellett a lokációs adatok kezeléséhez. Valószínű azonban, hogy sima menetnek a társaság sem tartotta a kereseteket, mivel a mostani, Brown kontra Google ügyben született egyezségben arra kötelezi magát, hogy megsemmisíti vagy azonosítsa alkalmatlanná teszi a 2023 decemberéig inkognitó módban gyűjtött adatokat, korlátozza a jövőbeni adatgyűjtést, és nagyobb átláthatóságot biztosít annak módjáról is.

Visszakoznak, de természetesen nekik van igazuk

Ha az illetékes kaliforniai szövetségi bíróság jóváhagyja, akkor a konkrét megállapodás 136 millió Google-felhasználóra vonatkozhat. A felperesek szerint ez valódi elszámoltathatóságot és transzparencit biztosít a világ legnagyobb adatgyűjtőjére nézve, és fontos lépést jelent az internetes magánélethez való jogok javítása és fenntartása felé. Ügyvédeik egyébként több mint 5 milliárd dollárra (és akár 7,8 milliárd dollárra) értékelték a megegyezést, amelynek értelmében a Google ugyan nem fizeti ki a hatalmas összegű kártérítést, de a felhasználók egyénileg továbbra is perelhetik a céget – a hírek szerint már az eltelt rövid időben is több tucatnyi magánszemély élt ezzel a lehetőséggel.

Az eljárás költségeit a csoportos kereset benyújtói ettől még levernék a Google-n, de a társaság szóvivője kiemelte, hogy a kártérítésként fizetendő összeg így is nulla, emellett biztosított róla, hogy örömmel törölik azokat a „régi műszaki adatokat”, amelyeket soha nem társítottak egyénekhez, és soha nem használtak semmilyen profilozásra. A beszámolók közben felidézik, hogy a Google alkalmazottai már 2018-ban arról értekeztek, hogy vissza kellene vonultatni az inkognitó elnevezést és a Spy Guy ikonokat, miután felszínre kerültek a „privát” böngészés hiányosságai, és emiatt olyan maszatolásra van szükség vele kapcsolatban, ami károsabbnak bizonyulhat a funkció feladásánál is.

Forrás: bitport.hu

Kép forrása: ipon.hu