5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Olcsóbb Vision Pro-ra fekszik rá az Apple

A második generációs csúcs-headset fejlesztése helyett egy alacsonyabb árkategóriára lövő hardverre összpontosít az almás cég, ami 2025-ben jelenhet meg.

Az Apple épp egy hete jelentette be, hogy első AR/VR headsete, a Vision Pro a hónap végén debütálhat először három ázsiai piacon, Kínában, Japánban és Szingapúrban, majd júliusban négy európai országban és Kanadában. Az Egyesült Államokhoz hasonlóan az Apple Kínában is alaposan megkéri a Vision Pro árát, sőt, az ázsiai országban a headsetért 30 ezer jüant kell fizetni, ami napi árfolyamon számolva 4190 dollárnak felel meg, azaz majdnem hétszáz dollárral több az amerikai kiskereskedelmi árnál.

A The Information szerint azonban nem lesz mindig annyira drága a méregdrága headset, belsős források elmondása szerint a cég már dolgozik a Vision Pro olcsóbb verzióján, ami 2025 végén kerülhet piacra. Mindeközben a Vision Pro második generációs csúcsmodelljének fejlesztését jelenleg szüneteltetik, az olcsóbb alternatívát priorizálva. Ugyan nincs kizárva annak lehetősége, hogy később érkezik a második generációs utód, egyelőre más stratégiát követ a vállalat, ennek megfelelően csoportosítja a szakmai erőforrásokat is.

Ugyan nem tudni, hogy konkrétan milyen árkategóriában indulna a hozzáférhetőbb headset, a 3500 dolláros kezdőárnál alacsonyabb szinten sikerülhetne felvenni a versenyt olyan konkurensekkel szemben, mint mondjuk a Meta Quest. A lap informátorai szerint a cég 1500 dollár köré lőhet, ami egy csúcskategóriás iPhone ára.

Az olcsóbb termék egyben másfajta mérnöki kihívásokat jelent, mivel úgy kell költséghatékonynak lenni, hogy ne csorbítsa jelentősen a felhasználói élményt. Az Apple szeretné könnyebbé is tenni a terméket, miután az egyik legtöbbet hangoztatott negatív visszajelzés az eszközzel kapcsolatban annak súlya.

A Vision Pro július közepétől két EU-s tagországban, Franciaországban és Németországban is megjelenik majd, egyelőre ismeretlen fogyasztói áron – utóbbit követően várhatóan megnyílik a lehetőség a headset egyszerűbb magyarországi forgalmazása iránt is.

Forrás: hwsw.hu

Kép forrása: theatlantic.com