5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Nem az AI a jó az AI PC-kben

A Bloomberg kutatásából az derült ki, hogy nem azért vesznek az emberek Copilot+ PC-t, amiért például a Microsoft szeretné.

Nem fogynak rosszul a június eleje óta elérhető Copilot+ megjelölésű számítógépek, a bejelentés utáni héten például az összes eladott notebook 20 százaléka ilyen volt, ami nem rossz hír például a Microsoftnak és a Qualcommnak, akik a mesterséges intelligencia körüli felhajtást meglovagolva szeretnének javítani a piaci részesedésen és az új hardverek eladási adatain. Igen ám, de a Bloomberg friss kutatásából az derült ki, hogy az embereket nem az új AI funkciók érdeklik, hanem a platform által ígért hosszú üzemidő az, ami számít nekik.

A Microsoft a Copilot+ gépekhez három helyben futó AI funkciót kínál, a Cocreatort, a Studio Effectset és a Live Captionst (eredetileg itt volt még a Recall is, de azt biztonsági aggályok miatt egyelőre jegelték), és nagyon szeretné, ha rajta kívül más szoftverfejlesztők is áttérnének a felhő helyett a helyi AI motorok futtatására. Ennek egyik célja megint az új hardverek eladásainak növelése lehet, mely például a Windows 11 terjedésére és a jövő októberben támogatását vesztő Windows 10 visszaszorítására is jó hatással volna. Egyelőre azonban rajtuk kívül nem sokan foglalkoznak ezzel, ami érthető, hiszen nincs annyi AI PC a piacon (idén várhatóan az eladásoknak csak 3 százaléka lesz ilyen, és a részesedésük 2028-ig is csak 40 százalék körülire nő), hogy érdemes legyen az egyébként már működő, felhőn keresztül mindenki számára elérhető AI megoldások mellett ezekre alternatívákat fejleszteni.

Forrás: prohardver.hu

Kép forrása: redsharknews.com