5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Mostantól az újabb Mac-eken is lehet hivatalosan is futtatni a Windows 11-et

Bár a Microsoft már tavaly visszavezette annak lehetőségét, hogy a Windows 11-et hivatalosan, támogatott módon lehessen futtatni az Apple Mac gépein is, mindeddig ez csak az almás vállalat régebbi, M1 és M2 chipjeivel működő masinái esetében volt adott. Redmond azonban a héten frissítette az ezzel a témával kapcsolatos támogatási dokumentumát, amibe immár az Apple M3-as lapkájára épülő új Mac gépei és MacBook laptopjai is bekerültek a támogatott eszközök közé

Akárcsak eddig, a felhasználóknak továbbra is két alapvető módon adódik lehetőségük a Windows 11 futtatására az almás eszközökön. Ezek közül az egyik a Parallels Desktop nevű, harmadik féltől származó megoldás használata a 18-as és 19-es verzióban, ami képes a Windows 11 ARM változatának működését biztosítani a M1, M2 vagy M3 lapkákra épülő almás gépeken is.

Ezen megoldás alkalmazásának hátránya, hogy ilyenkor nem lesz lehetőség a beépített virtualizációra épülő olyan funkciók használatára a Windows 11-ben, mint a Windows Subsystem for Linux és a Windows Subsystem for Android, amik linuxos és androidos alkalmazások futtatását biztosítják a redmondi rendszerben. Szintén mellőzniük kell majd a mac-esek beáldozni két védelmi technológiát is: a Windows Tesztkörnyezet-et (Windows Sandbox-ot), ami ismeretlen alkalmazások biztonságot futtatására ad lehetőséget, és a Virtualizálás-alapú biztonságot (VBS) is, ami teljesen különválasztja a nem megbízható programokat az operációs rendszertől.

Ezen kívül alkalmazásokból is csak azokat tudják futtatni, amik 64 bites változattal rendelkeznek, mert az Apple chipjei 64 bitesek, és nem támogatják a 32 bites kódok használatát.

Ennél kevesebb megszorítással érkezik a Windows 11 másik támogatott használati módja a Mac-eken, ami a Windows 365 csomag Could PC szolgáltatására épül. Utóbbi lényegében a Microsoft Azure felhőszolgáltatásában, egy virtuális, felhős PC-n futtatja a Windows 11-et, a Mac-eket pedig csak amolyan vékony kliensként használja. Ez a megoldás hátránya persze az, hogy plusz előfizetést igényel, valamint, hogy a Windows lényegében nem helyben fut, ami esetleg adatvédelmi problémákat is felvethet.

Az persze továbbra is kérdés, hogy a Mac-ek vásárlói közül hányan szeretnének egyáltalán Windows-t futtatni. Ugyanakkor maga, hogy a lehetőség erre is megvan azt jelenti, hogy az illetőknek nem kell választaniuk a Microsoft támogatása és egy plusz Windows PC fenntartása között, hanem Mac-jükön élvezhetik a Windows használatának és támogatásának minden előnyét.

Forrás: pcforum.hu

Kép forrása: hasznaltalma.hu