5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

MI-szuperszámítógépet akar építeni India

1,2 milliárd dolláros állami támogatást adnának egy 10 000 GPU-ból álló szuperszámítógéphez, ehhez várják magáncégek csatlakozását.

India kormánya jóváhagyott egy 1,24 milliárd dolláros finanszírozási csomagot a nemzet MI infrastruktúrájának megerősítésére. Az erőfeszítés sarokköve egy tervezett szuperszámítógép, amely legalább 10 000 GPU-val rendelkezik majd. A kormány nem közölt más részleteket a gépről – amely az „IndiaAI Compute Capacity” része lesz -, de azt mondta, hogy várhatóan állami-magán partnerségre lesz szükség a megépítéséhez.

Egy másik kezdeményezés keretében egy új akadémiai intézményt hoznak létre: az „India MI Innovációs Központot”, amelynek feladata az alapmodellek fejlesztésének és telepítésének irányítása lesz. Ez a központ várhatóan különös hangsúlyt fektet majd saját nagy multimodális modellekre (LMM) és szakterület-specifikus modellekre. A központ „az optimális hatékonyság érdekében az edge és az elosztott számítástechnika kihasználására” fog összpontosítani.

Három másik kezdeményezésre is jut majd pénz: a finanszírozást egyszerűsítve felgyorsítják az ipar által vezetett MI-projektek kereskedelmi forgalomba hozatalát; több pénzt kap a közszféra az adatállományainak javítására, hogy a helyi alapítványok – és a kormány – rendelkezzenek a megfelelő MI-alkalmazások létrehozásához szükséges adatokkal; és végül javítják a hozzáférést az egyetemi és posztgraduális MI-programokhoz, valamint adat- és MI-laborokat hoznak létre. A finanszírozási csomag fő célja célja, hogy „elősegítse a technológiai önállóságot” és „demokratizálja az MI előnyeit a társadalom minden rétegében”.

Nem világos, hogy a tervezett szuperszámítógép milyen technológiával fogja elérni ezeket a célokat. A hazai LLM-ek ösztönzése már csak azért is szükségszerűség, mivel Indiában 22 hivatalos nyelv van, ezeket a nemzetnek törvényileg támogatnia kell. Míg e nyelvek némelyikét – például a bengálit, a marathit és a telugut – több mint 80 millióan beszélik, addig másokat sokkal kevesebben. A mesterséges intelligencia óriásai nem biztos, hogy prioritásként kezelik az LLM fejlesztését a malajálam vagy a pandzsábi ~35 millió beszélője számára, így Indiának magának kell ezt a feladatot megoldania.

Az indiai bejelentésből kimaradt az is, hogy milyen magánpartnereket keresnek a helyi mesterséges intelligencia fejlesztésének felgyorsítására. India bonyolult viszonyt ápol az amerikai IT-cégekkel: dicséri a helyi befektetéseket, ugyanakkor keményen szabályozza is őket, és olyan digitális közjavakat hoz létre, amelyek kimondott célja, hogy megnehezítse a technológiai vállalatok számára a monopóliumok kiépítését.

Forrás: sg.hu

Kép forrása: vajiramandravi.com