5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Megtörtént, amire csak gondolhattunk: Elon Musk újabb technológiai bravúrról számolt be

A Neuralink alig pár hete ültetett be először csipet emberi agyba. Elon Musk pedig kedden csupa jó hírrel szolgált a kísérletről: az alany teljesen jól van és gondolattal irányít számítógépes egeret.

A Neuralink agyi implantátumokkal kísérletezik, a startup januárban ültetett be ⁠⁠először ⁠⁠csipet emberi agyba, stílusosan egy robot segítségével. Kedden pedig Elon Musk bejelentette, hogy a cége kísérleti alanya ⁠⁠már gondolattal mozgat számítógépes egeret.

Úgy tűnik, hogy a beteg teljesen felépült, nem tudunk mellékhatásról. A páciens már képes pusztán gondolatokkal mozgatni a kurzort a képernyőn – újságolta a milliárdos az X közösségi oldalán.

Elon Musk nagy reményeket fűz a Neuralinkhez

A vállalat célja, hogy az emberek idegjelekkel is vezérelhessenek külső technológiát. A cég ezen kívül elveszett képességek helyreállítását is kitűzte, így például a látás, a motoros funkciók és a beszéd visszaadását agyi implantátumokon keresztül. Sőt, az úttörő kutatók csip behelyezésével kezelnék az elhízást, az autizmust, a depressziót és a skizofréniát is.

Az embereken végzett klinikai vizsgálat csak egy lépés a sok közül a csip kereskedelmi forgalomba hozatalához. Az orvostechnikai eszközöket gyártó cégeknek több fordulón kell bizonyítaniuk a fejlesztésük hatásosságát és biztonságosságát.

A Reuters arra emlékeztetett, hogy a vállalat már többször is megsértette a biztonsági szabályokat, januárban pedig pénzbírságot kapott azért, mert nem tartotta be az Egyesült Államok illetékes veszélyes anyagok szállítására vonatkozó szabályait.

Forrás: vg.hu

Kép forrása: media.licdn.com