Megmutatta PC-khez tervezett első processzorát a Qualcomm

Sorban következő okostelefonos csúcsprocesszora után első, kifejezetten PC-khez tervezett, Snapdragon 8cx processzorát is megmutatta a Qualcomm. Független beszámolok alapján kellemes felhasználói élményt nyújt a fejlesztés.

A kaliforniai székhelyű tervezőcég továbbra sem tett le arról, hogy megcsáklyázza a PC-piacot és abból számottevő részt hasítson ki ARM-alapú processzorával. A kezdeti próbálkozásokat vajmi kevés siker koronázta, amelyre reagálva egy lényegesen versenyképesebb, kifejezetten a személyi számítógépek piacát célzó, erős lapkával rukkolt elő a Qualcomm. A rendhagyó, Snapdragon 8cx (Compute eXtreme) jelölésű processzor egyik reménysugara, hogy abban már az ARM legerősebb, A76-os magjai vannak, melyeket ráadásul 7 nanométeres eljárással “öntet” szilíciumba a tervezőcég.

A szóban forgó fejlesztés a Qualcomm első igazi PC-s (vagy inkább notebookos) processzora lehet. A korábbi, Snapdragon 835 és 850 jelölésű modellek vajmi kevéssé különböztek az okostelefonos fejlesztésektől, csupán a lapkák egységek fogyasztási keretét csavarta feljebb a tervezőcég, így maximalizálva az alapvetően pár wattos disszipációhoz tervezett dizájnok teljesítményét. A vállalat állítja, a Snapdragon 8cx esetében más volt a szemlélet, már a fejlesztési munkálatok elejétől a nagyobb hűtéssel rendelkező mobil PC-k jelentették az első számú célpontot.

Az ARM által csak az Intel Skylake-kel egy lapon emlegetett Cortex-A76-os magokból (Kryo 495 néven) nyolc darab került a lapkába, melyek két külön csoportban kaptak helyet: a csúcsra járatott négyes mellé egy hatékonyságra kihegyezett, alacsonyabb órajelű alakulatot helyezett a Qualcomm. A csupán a bemutatóra összeállított notebookban a magasabb órajelre (és fogyasztásra) belőtt csoport 2,75 GHz-en működött, amely bár 90 MHz-zel alacsonyabb a Snapdragon 855 egyetlen csúcsmagjának értékénél, a tervezőcég szerint ebből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, a majdani partnerek (a TDP szabályozásával) bizonyos keretek között feljebb srófolhatják a frekvenciát. Ennek ellenére nem lehet tetemes ugrásra számítani, várhatóan valahol 3 GHz körül lesz majd a plafon, amely nagyjából megfelelne az ARM A76-ra adott csúcsértékkel. A magokhoz snapdragonos viszonylatban nagy gyorsítótár társul, a tervezőcég összesen 10 megabájtról beszél, amelynek nagy részét most az L3 és L4 (System Cache) teheti ki, egyelőre ismeretlen arányban.

A nagyobb fogyasztási keretnek hála GPU-ból is egy izmosabb dizájn került a Snapdragon 8cx-be. A tervezőcég állítása szerint az Adreno 680 kétszer gyorsabb a Snapdragon 850, illetve 3,5-ször gyorsabb Snapdragon 835 grafikus egységénél, amely bármilyen irányból nézve tetemes ugrásnak tekinthető. Emellett a GPU támogatja a PC-s piac nagy részét lefedő két API legújabb verzióját, a DirectX 12-t és a Vulkan 1.1-et. E mellől a különféle kódolási eljárások hardveres támogatása sem hiányzik, a 8cx elboldogul a VP9 és H.265-es anyagokkal. Ugyancsak említésre méltó, hogy a grafikus egység képes akár két 4K HDR külső kijelző meghajtására is.

Memória és I/O terén sem kell szégyenkeznie a Snapdragon 8cx-nek, ami a PC-s platformokhoz hasonlóan 128 bites (8×16) kontrollerrel rendelkezik, melyre akár 16 gigabájt LPDDR4X memória is ültethető. Ez komoly előrelépés az elődökhöz képest, amelyek egy 64 bites (4×16) csatornával rendelkeztek. Ugyancsak támogatottak az NVMe SSD-k, amihez négy darab PCIe Gen3 sávot lehet befogni, akárcsak az Intel és AMD rendszereinél. Az x86-os konkurenciához képest továbbra is differenciáló tényezőkét van feltüntetve az integrált, Snapdragon X24 LTE modeme, amely (papíron) 2 gigabites letöltést és 300 Mbps-es feltöltést biztosít. A rádiós egység a Qualcomm ACPC (Always Connected PC) koncepciójának alapvető eleme, ezzel biztosítható az okostelefonoknál megszokott folyamatos internetkapcsolat.

A The Vergne-nek lehetőség volt működés közben is szemügyre venni a Qualcomm Snapdragon 8cx-re épülő referenciadizájnt. A magazin szerint meglepően kellemes felhasználói élményt nyújtott az egyelőre nem végleges platform, amelyen a Windows 10 ARM-os verziója, illetve az egyelőre beta állapotban lévő, immár ugyancsak ARM-ra optimalizált Firefox futott, több nyitott aktív tabbal, valamint PowerPointtal és Windows Store-ral a háttérben. A Qualcomm eközben továbbra is azt mantrázza, hogy PC-s platformja lényegesen hatékonyabb az inteles alternatívánál, ami jelentősen hosszabb akkus üzemidőt jelent. Utóbbit már az elődök is hozták, ugyanakkor a natív alkalmazások hiánya (tehát az x86-ARM emuláció), illetve az alapvetően okostelefonokhoz tervezett processzorok tempója bőven hagytak kívánnivalót maguk után. A tervezőcég reményit szerint a Cortex-A76-os magok, illetve a lassan szállingózó natív alkalmazások sokat segítenek majd ezen, akárcsak a teljes Windows 10 Enterprise támogatás, amellyel a kereskedelmi/nagyvállalati szegmensben is megpróbálhatja megvetni lábát a Snapdragon 8cx, legkorábban valamikor a jövő év második felében.

forrás: hwsw.hu