5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Komoly kihívót kaphat a Windows

Állítólag saját, mesterségesintelligencia-alapú operációs rendszeren dolgozik a Lenovo, mely akár a Windows közvetlen konkurense is lehet a jövőben.

Az operációsrendszer-piac jelenleg három jelentősebb szereplőből áll: a kizárólag az Apple számítógépein futó macOS-ből, a nyílt forráskódú Linuxból (és annak különféle disztribúcióiból), valamint a Microsoft Windowsból. Utóbbi kettő az, ami széles körben elterjedt, és a normál PC-kre telepíthetőek – legalábbis jelenleg.

A Lenovo ugyanis állítólag maga is belekezdett egy saját operációs rendszer fejlesztésébe, méghozzá nem is akárhogyan. Összhangban ugyanis a cég MI-irányú törekvéseivel, a rendszer teljes mértékben a mesterséges intelligencia köré épül majd – erre Liu Jun, a Lenovo-csoport ügyvezető alelnöke tett utalást a TechRadar szerint. Ezzel pedig a Windows 11-nek állítanának konkurenciát, melyet már a Microsoft is egyre több MI-funkcióval ruház fel.

Az új rendszer a cég MI PC-inek is szerves része lehet – ezekből a portál szerint a Lenovo az idei év első felében többet is bemutathat majd.

Túl azon, hogy az MI körül forog majd, a további részletek jelen pillanatban nem ismertek – például az sem, hogy milyen technológia köré épülhet, vagy hogy mi lehet majd a neve. Jelenleg ugyanis csak „AI OS”-ként hivatkozzák.

Mivel azonban a Lenovo a PC-piac legnagyobb szereplője, jelentős lépés lenne, ha a gyártó a Windows mellett elkezdené saját operációs rendszerrel kínálni a számítógépeit. Ezzel ugyanis akár egy komoly versenytársat is kaphat a Microsoft rendszere, ami jelenleg magabiztos előnnyel vezeti a piacot.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: arukereso.hu