5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Kínai szupercsapat rázná gatyába a metaverzumot

A legnagyobb techcégeket is beterelték abban a munkacsoportba, ami ipari szabványok fejlesztésével hasznosítaná az egyelőre meglehetősen kaotikus koncepciót.

A kínai ipari és információtechnológiai minisztérium tavaly szeptemberben jelentette be, hogy munkacsoportot hoz létre a metaverzum szabványosításának felgyorsítására. A vonatkozó közlemény szerint néhány befektető és vállalkozás spekulációs céllal igyekszik kihasználni a koncepció népszerűségét, ami ennek eredményeként eltávolodik a tényleges értékeitől, bizonyos mértékben korlátozva a teljes iparág fejlődését is. A minisztérium ennek kapcsán különösen aggályosnak nevezte az érzékeny személyes adatok felhasználását, a digitális identitások burjánzását, a piramisjátékokat, az online erőszakot és általában a rossz infosec gyakorlatok elterjedését.

A múlt pénteken végül közzétették a kínai kormányzat által kiválasztott tudományos, kormányzati és üzleti szakértők listáját, akik a tervek szerint egy 60 fős munkacsoportot alkotnak majd a szabályozás kidolgozására. A The Register beszámolója alapján a felsorolt iparági szereplők tagok között ott van a távközlési eszközöket gyártó Huawei és a ZTE, az online játékiparból a Tencent és NetEase, a mesterséges intelligenciára koncentráló Baidu, az Alibaba fintech üzletga, az Ant Group, és a Lenovo számítógépgyártó is. A lap szerint a lista a nagy kínai technológiai szereplők „ki kicsodája” a magán- és állami szektor, illetve a tudományos körök képviselőiből.

Nem engedték el a metaverzumot

Bár a csoport egyes tagjai Kínán kívül nem igazán ismertek, a cikk alapján a világ-, de legalábbis Ázsia-szerte jegyzett hardveres, játékipari vagy fintech szolgáltatók képesek lehetnek a határokon túl is érvényesíteni a pekingi elképzeléseket, amelyek között prioriátsként határozták meg az ipari gyártáshoz kapcsolódó szabványok kidolgozását. A minisztérium korábban „az új iparosítás egyik fontos pontjaként” hivatkozott a metaverzumra, amiről három évre szóló cselekvési tervet is lefektetett Kína globális vezető szerepének kialakítására. Ebben az ipari szabványrendszer fejlesztése mellett szerepel az innovációt támogató képességek és az infrastruktúra kiépítése is.

A fenti szabványokkal meghatároznák a metaverzum terminológiáját, ami a mai napig nem egy világos dolog, emellett standardokat írnának a referenciaarchitektúrák, az identitásrendszerek, a digitális tartalomgenerálás vagy a tartományok közötti interoperabilitás vonatkozásában. A The Register a Canalys piackutató 2022 végi előrejelzését is idézi, amely szerint 2025-ig a legtöbb metaverzumos üzleti projekt elhal, és amire azóta ráerősített a Meta-Facebook újabb irányváltása és generatív MI körüli általános felhajtás. Kína azonban a jelek szerint hosszabb távra tervez, és a legnagyobb ágazati szereplőit állítja a szabványfejlesztés mögé.

Forrás: bitport.hu

Kép forrása: Getty Images