5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Kétszer gyorsabb lehet a meglévő számítógépe, és még csak új alkatrész sem kell hozzá

Amerikai mérnökök olyan számítási eljárást dolgoztak ki, amely úgy növeli a feladatok elvégzésének sebességét, hogy közben csökkenti az energiafelhasználást. És ehhez semmilyen új hardverre nincs szükség.

Sokan azért nem cserélik le a régi laptopjukat, mert túlságosan sokba kerülne egy újat megvenni, vagy a régibe új alkatrészt – processzort, memóriát, SSD-t – tetetni. A jövőben majd úgy is meg lehet növelni a számítógép sebességét, hogy annak alkatrészeihez hozzá sem kell nyúlni, ezt állítják a Kaliforniai Egyetem mérnökei. Olyan eljárást fejlesztettek ki, amellyel akár meg is lehet duplázni a jelenlegi számítógépek sebességét. Eredményeikről egy kanadai tudományos konferencián számoltak be először.

A kutatók szimultán, heterogén többszálú (SHMT) folyamatként hivatkoznak a fejlesztésükre. Az eljárás abból az alapvetésből indul ki, hogy a modern telefonok, számítógépek és egyéb készülékek általában egynél több processzort használnak a működésükhöz. A hagyományos CPU mellett ott van a grafikus feldolgozóegység, a GPU, valamint a gépi tanuláshoz használt TPU.

A GPU-t és a TPU-t is bizonyos, konkrét feladatok elvégzésére tervezték, ami nagy előnyt jelent, ám van hátránya is: viszonylag szűk keresztmetszettel dolgozik a gép, amikor az adatok a különböző egységek között cikáznak – vagyis dolgoznia kell vele a CPU-nak, a GPU-nak és a TPU-nak is –, ez pedig megnöveli a művelet elvégzésének sebességét és az ahhoz elhasznált erőforrás mértékét is. A kutatók szerint azonban ha több részfeladatot futtatnának több egységen, akkor nőhet a sebesség és csökkenhet a számításra fordított energia mennyisége.

Az elméletüket egy egy ARM Cortex-A57 CPU-n, egy Nvidia GPU-n és egy Google Edge TPU-n tesztelték. Az SHMT-t alkalmazva azt találták, hogy a kód végrehajtása 1,95-ször gyorsabb volt a hagyományos architektúrához képest, míg az energiafelhasználás 51 százalékkal csökkent.

A szakemberek hangsúlyozzák, a technológia egyelőre csak a kezdeti, fejlesztési fázisnál jár, így egyelőre nem tudni, mikor lehet belőle használható eszköz. A Science Alert szerint legnagyobb kihívást most az jelenti, hogy az adott feladatot hatékonyan lehessen feldarabolni, majd a részfeladatok eredményét egyesíteni. Ezzel együtt a megoldásban máris ígéretes, hogy a hatékonyabb algoritmusok segítségével jelentős mértékben növelhető a számítógép sebessége, miközben csökkenteni lehet az energiafelhasználását.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: pandasecurity.com