5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Jócskán megugorhat a számítógépek ára, az ok a Windowsban keresendő

Nagyobb számítási kapacitást igényelnek majd a mesterséges intelligenciás képességekkel felruházott PC-k, például alap lesz a 16 GB RAM megléte – és ez még nem minden. Mivel a Microsoft azon dolgozik, hogy az MI átszője az operációs rendszert, így aztán ez elég sok számítógépet érinthet.

Lehet, hogy a jövőben számottevően megnő majd a mesterséges intelligenciát futtató számítógépek minimum hardverigénye, főleg a RAM terén – állítja a TrendForce jelentése, de a Tom’s Hardware is hallott ilyenekről saját értesülései nyomán.

Ezek szerint a minimum hardverigény 16 GB-ra nő a RAM terén, ami azért is jelentős ugrás, mert jelenleg a Windows 11 minimum 4-et követel meg (de a megfelelő működéshez már inkább 8 GB szükséges).

A változás a Windows következő, már MI-re építő változatában érkezhet el, még ha erről nincs is semmi hivatalos információ – az elmúlt év fejleményeit alapul véve azonban elég valószínű, hogy a Microsoft komolyan fogja venni az MI-t a bizonyára Windows 12-nek hívott operációs rendszerében.

A nagyobb minimális RAM-mennyiséget az indokolhatja, hogy az MI futtatása jelentős számítási teljesítményt igényel. Természetesen a processzorok és a grafikus kártyák viszonylatában sem lesz mindegy, mi van a fedél alatt – ezekből is nagyobb teljesítményűre lesz szükség a zökkenőmentes MI-élményhez. Egészen pontosan legalább 40 teraflop (TOPS) lesz, amit megkövetel a rendszer.

Ehhez hamarosan érkezhetnek az újabb és újabb, MI-re kihegyezett chipsetek, az Intel például már bemutatta az új, Meteor Lake processzorait, melyekben van neurális feldolgozóegység (neural processing unit / NPU) a mesterséges intelligenciás feladatokhoz.

A következő néhány hónap, év tehát a mesterséges intelligenciáról szólhat, melyhez már csak apró adalék a Microsoft által bemutatott Copilot-gomb a cég MI-asszisztenséhez. A technológia ugyanakkor jelentős számítási kapacitást igényel, amit a felhasználók végső soron a pénztárcájukon éreznek majd, amikor új hardvert – vagy komplett számítógépet – kell venniük.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: vectorportal.com