5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Google: egy rendszergazda, nem rendszergazda

Hamarosan minden régióban élesedik a Google Workspace új védelmi vonala.

A Google tavaly augusztusban jelezte először, hogy egy olyan védelmi funkció Workspace-be történő integrálásán dolgozik, amelynek révén a biztonsági szempontból kritikus funkciók kezelése biztonságosabbá válik.

A tavaly óta fejlesztett és tesztelt védelmi funkció a vállalat szerint most érett meg arra, hogy széles körben elérhetővé váljon a szervezetek számára. A megoldás lényege, hogy egyes funkciók csak akkor válnak módosíthatóvá, ha azokhoz legalább két adminisztrátori jogosultsággal rendelkező személy megadja a jóváhagyást. Ezzel mind a véletlen, mind a szándékos károkozások megakadályozhatóvá válhatnak.

A kiegészítő védelmet biztosító, többszereplős jóváhagyási funkció jelenleg az alábbiak esetében vethető be:

  • kétfaktoros hitelesítéssel kapcsolatos beállítások kezelése
  • fiókhelyreállítás
  • Advanced Protection szolgáltatások menedzselése
  • Passwordless hitelesítéshez kapcsolódó beállítások elvégzése
  • munkamenetek kezelése

Amennyiben az új védelem aktív, akkor 72 óra áll rendelkezésre a jóváhagyások elvégzésére. Ezekről az érintettek e-mailes értesítőt kapnak, és az adminisztrációs feleületen is áttekinthetik az ezzel kapcsolatos teendőket.

A többszereplő jóváhagyási funkció alapértelmezetten kikapcsolt állapotban található, azt manuálisan kell engedélyezni. Nyilván erre csak akkor van lehetőség, ha egy szervezet előfizetéséhez legalább két „super admin” jogosultsággal rendelkező felhasználói fiók tartozik.

Forrás: biztonsagportal.hu

Kép forrás: ohsoit.co.uk