5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Fizetőssé válhat a Google kereső több funkciója

A mesterséges intelligenciás keresőfunkciók a jövőben egy előfizetéses csomag részét képezhetik a Google-ben.

A Google továbbra is magabiztosan uralja a keresőpiacot, dacára annak, hogy a Microsoft az elmúlt bő egy évben mindent megtett, hogy megtörje a cég uralmát a Bing MI-s felokosításával.

A mesterséges intelligenciát a Google is fejleszti, ennek egyik fontos eleme a keresési generatív élmények (Search Generative Experience / SGE) nevű funkció, ami magát a keresést egészíti ki a találati oldalon a mesterséges intelligencia által adott szöveges válaszokkal. Az újdonságot, noha lassan már egy éve jelentette be a Google, eddig javarészt csak a feliratkozók próbálhatták ki, és csak nemrég kezdte általánosan bevezetni egyre több felhasználónál.

Jöhet azonban egy csavar a történetben, a Google ugyanis azt mérlegelheti, hogy fizetőssé tesz bizonyos MI-alapú keresési szolgáltatásokat – erről a Financial Times cikkezett.

A szóban forgó csomag a 20 dolláros Google One AI Premium lehet, mely a cég legfejlettebb chatbotjához, a Gemini Advanced-hez is hozzáférést biztosít.

Az ok állítólag az, hogy az SGE válaszai jelentős számítási kapacitást igényelnek. Jó hír azonban, hogy a hagyományos keresést nem érintené a változás, tehát a Google keresője alapvetően nem változna meg – csak az MI-funkciók kerülnének fizetőkapu mögé.

Havidíj ide vagy oda, a Financial Times értesülései szerint a Google továbbra is megjelenítene hirdetéseket az SGE válaszai között, és nem is mérlegeli olyan csomag bevezetését, mely eltüntetné őket.

Egyelőre még semmi nincs kőbe vésve, állítólag nem is született végleges döntés a cég vezetői körében az SGE fizetőssé tételéről – azonban minden jel szerint komolyan mérlegelik azt a lehetőséget, hogy részben vagy egészben fizetőssé teszik a mesterséges intelligenciás funkciókat.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: Getty Images