5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Ennyi jár a monitorokon szenvedő szemeinknek

A Bluetooth Renpho Eyeris 1 egy szem-masszázs készülék, ami segít ellazulni és enyhíti az egész nap monitorokat bámuló szemeink megerőltetését.

A Renpho Eyeris 1 készülék a hagyományos technológia és a mindennapi használati eszközök érdekes együttműködésén alapul, és a TikTok influencerek oldalain robbant be a köztudatba. Talán érdemes megvizsgálni egy ilyen egészségmegőrzésre készített eszköz lehetőségeit.

Két hetes teszt

Aki a nap nagy részében a képernyőt nézi, garantáltan megerőlteti a szemeit és akár megnövekedett intenzitású migrénes fejfájásokat is beszerezhet. Számukra bármi, ami ezen enyhíthet, gyorsan megtérülő befektetés lehet.

A Renpho Eyeris 1 egy hosszú nap után a dekompresszióban segíthet enyhítheti a szem megerőltetését, és így megelőző vagy reaktív fejfájáskezelést is adhat. A Renpho Eyeris 1-et két hetes tesztnek vetette alá a Pocket-lint, a napi munkát követően és mindig lefekvés előtt használva az összes létező funkciót, hogy teljes és valós képet kapjanak a szem megerőltetéscsökkentésének ígéretéről és az ehhez kapcsolt  hangszóró-technológiáról.

A kategória hasonló termékeihez hasonlóan – melyeket egészségügyiként vagy wellness-ként forgalmaznak – ehhez is számos figyelmeztetés tartozik,  hogy használat előtt konzultáljunk orvosunkkal, illetve ügyeljünk az esetleges betegségeinkre vagy sérülésünkre. Ezeket természetesen érdemes elolvasni teljes egészében a Renpho oldalán, mint ahogy azt is, hogy a termék nem használható nyolc éven aluli gyermekeknél.

Hangminőség és Bluetooth: zenehallgatás és csatlakoztathatóság

A szemüveg bal és jobb oldalán integrált hangszórók találhatók, és öt fokozatú hangerővel és a hang teljes elnémításának lehetőségével. Ezen kívül a hangerőt egy távirányítón keresztül is vezérelhetünk (külön megvásárolhatóan), ami kicsivel jobban működik, mert a szemüvegen található érintőgombok ultraérzékenyek, könnyű túlszaladni a kívánt értéken.

A hangszóró hangja még maximális hangerő mellett sem haladja meg a 45 decibelt, ami elégnek tűnt a tesztek során, mivel a csontvezetéses fejhallgató-kimenetekhez hasonlóan helyezkednek el, a halánték közelében, nem pedig a fülben vagy a fülön. Úgy képzeljük el ezt a hangerőt, mintha egy profi fülhallgató hangáteresztő üzemmódban működne (átengedve fülünkhöz a környezeti zajokat), vagy az egyik fülünkben lévő earbud ki, a másik pedig be lenne kapcsolva – mindezt pedig jobb hangegyensúly érdekében.

A két beégetett zenei sáv leginkább a liftzenékre hasonlít, ami viszonylag megnyugtató. Itt jön képbe a a Bluetooth-kapcsolat a saját magunk által kiválasztott zene vagy podcast lejátszásához. Az eszköz használatához relaxációs lejátszási listák illenek a legjobban, de szóba jöhet ASMR, esőhangok, vagy például egy hangoskönyv. A szemüvegen található gyorsvezérlők vagy parancsikonok a hangerő beállításához és a számok átugrásához használhatóak.

A Renpho Eyeris 1 szemmasszírozó anyagát tekintve műanyag-bőr kombó, az akkumulátora 1200 mAh-s, a súlya 360 gramm, és nagyjából 1-2 óra használatot biztosít teljes feltöltöttség mellett, és 2,5-3 óra mire újra teljesen feltöltődik, és a szemüveg viszonylag könnyen kezelhető.

Kényelem és méretezés

A szemüveg fejpántja állítható, szorosan illeszkedhet három különböző fejmérethez is egy gyors beállítás után. A belsejében használt anyag gyorsan tisztítható és puha tapintású bőr. Kényelmes és a tesztek során sem merült fel irritáció. A kézikönyv figyelmeztet, hogy el kell távolítani az arc- vagy szemkiegészítőket, mint a szemüveg, kontaktlencse, piercing vagy műszempilla. Ezek befolyásolhatják a készülék kényelmét és teljesítményét.

Nagy a nyomás, de jó értelemben

Ezen kívül a szemüveg három légnyomás-beállítást is tartalmaz, ami gyakorlatilag a masszázsfunkcióját adja. Ezek a nincs nyomás, a lágy nyomás és az erős nyomás beállítások. A készülék fűti is a masszírozó részt, hő és a kompresszió pozitívan hatottak a tesztelőkre, leginkább a relaxáció és a feszültség oldása terén. Nem tapasztaltak semmilyen kompressziós szintet – még az erős nyomás sem volt ilyen – ami kellemetlen vagy túlzott nyomást gyakorolt ​​volna a szemkörnyékre. Sőt, a szemüveget megfordítva, a koponya hátsó, alsó részére helyezve enyhítette a fájdalmakat és a növekvő fejfájást, élményszerű kezelést nyújtva.

A légnyomás vagy a masszázs funkció az egyik tesztben résztvevőt az edzés nyomán felgyűlő, tejsav okozta megfeszült izmok enyhítésére használt izommasszázsokra emlékeztette, melyeket fizikoterapeutaként használt. A szemüveg, avagy szemmaszk mérete és kialakítása folytán könnyen hordozható, az oldalai pedig hajlékonyak, így kevésbé sérülékeny.

Tegyünk a szemeink egészségéért

Szemeink megerőltetése gyakori állapot, amikor intenzív használat után elfáradnak vagy fájni kezdenek. A szem megerőltetése szerencsére a legtöbb esetben átmeneti, és megszűnik, miután szünetet tartottunk és pihentettük a szemünket. Számos gyakorlatot is végezhetünk, melyek gyorsabban enyhíthetik a kellemetlen tüneteket.

Pislogás és ásítás

A szem megerőltetésének néhány tünetének csökkentésének leggyorsabb módja, ha segítünk a szemünknek újrahidratálni magát. Ha a szemünk kiszárad attól, hogy sokáig néztünk egy dolgot, akkor a pislogás és ásítás segíthet, hogy könnyet termeljen, és az megnedvesítse a szemet. A többszöri gyors pislogás segíthet a könnyek szétterítésében a szemben, csökkentve az égő vagy fájdalmas érzést.

Szemforgatás

A szemforgatás jógikus szemgyakorlat, ami segít feloldani a feszültséget a szemet körülvevő izmokban. Ha finoman forgatjuk a szemeinkegt egy irányba, majd vissza, csökkenthetjük a szem körüli és mögötte lévő izmok feszültségét és fájdalmát. Ezt háromszor-ötször egymás után óránként érdemes elvégezni, hogy enyhítsük a szemek megerőltetését.

Fókuszváltás

Amikor a szem összpontosítását segítő izmok megfájdulnak, a fókuszváltás gyakorlása segíthet csökkenteni a feszültséget és a fájdalmat.
1. lépés: Helyezzük az ujjunkat néhány centire az orrunk elé, és összpontosítsunk rá, majd lassan távolítsuk el az ujjunkat az arcunktól.

2. lépés: Amikor a karunk teljesen ki van nyújtva, nézzünk az ujjunk mögé egy távoli pontra. Fókuszáljunk oda néhány másodpercig, majd nézzünk vissza az ujjunkra.

3. lépés: Húzzuk vissza az ujjunkat az arcunkhoz, amíg hozzá nem ér az orrunkhoz, és egész idő alatt összpontosítsunk rá. Ezután nézzünk meg egy tárgyat a szoba másik oldalán, és összpontosítsunk rá néhány másodpercig. Ismételjük meg ezt háromszor egy olyan feladat elvégzése után, amely megerőlteti a szemet.

Töltés és akkumulátor élettartam

Ahogy már írtuk, a töltés egyszerű, de a készülékben csak mikro-USB port található, ami sokaknak hiányérzetet jelenthet. Néhány újabb konkurens modell már USB-C töltőt használ, vagyis ha ez fontos, válasszuk inkább a legújabb modelleket. A feltüntetett 2,5-3 óra feltöltési időt a tesztek igazolták. A termékleírás másik ígérete, a teljes töltés melletti 1-2 órás üzemidő a teszteken hat darab 15 perces ciklust bírt ki egy teljes feltöltéssel, vagyis ez jelentősen kevesebb, mint a gyártó ígérete.

Tesztelői tapasztalatok a szemfájdalomról és fejfájásról

Az egyik érintett tesztalany  a fejfájást és migrént a teszteket megelőzően a megbízható Excedrin orvosság beszedésével és egy jeges borogatással kezelte. Általában egy csendes, sötét, hűvös szoba ilyenkor az utolsó védelmi vonal. A tesztek során kiderült, hogy a hő, a rezgés és az alacsony decibelértékű zaj hozzáadása hogyan befolyásolja az egyéni tüneteket.

A háromhetes teszt során az eszközt következetesen használták munkaidő után 15 percig, délután 5 óra körül és lefekvés előtt további 15 percig, este 23 óra körül. A készülék segített enyhíteni a szem megerőltetéséből adódó kisebb fejfájásos tüneteket, de a migrénnel élők egyike sem tapasztalt teljes mértékben megszűnt migrént. Nem állítható tehát határozottan, hogy a következetes használat teljesen megakadályozza a migrént, de mindenképpen segít enyhíteni a stresszt, ami a migrénes fejfájás egyik kiváltó oka.

A Renpho arra is ajánlja a szemüveget, hogy az csökkentse a szem körüli finom ráncokat, ha krémet is alkalmazunk, és a hő- és masszázsbeállításokat is használjuk. Erre a tesztelés során nem találtak bizonyítékot, bár a meleg és a stresszoldás nyilvánvalóan jó hatással lehet az arcbőrre is.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: renpho.com