5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Botrány tört ki, leállítják a Google képgeneráló programját

A napokban rengeteg jelentés érkezett arról, hogy a Google új mesterséges intelligencia modellje, a Gemini nem kezeli jól a történelmi hűség kérdését képgenerálás során. Amikor a felhasználók vikingekről, amerikai alapító atyákról és második világháborús német katonákról kértek képeket, rendre színes bőrű embereket adott ki a program.A Google egy korábbi dolgozója azt írta, nehéz volt rávenni a Geminit, hogy elismerje, léteznek fehér emberek.

Számos médium próbálkozott a képgenerálással a hírek hallatán, ez azonban egy idő után senkinek nem sikerült, most pedig az is kiderült, miért. A Google csütörtökön bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja Gemini modell képgeneráló funkcióját, melynek hatására egy ideig nem lehet majd emberekről képeket kérni. „Már dolgozunk azon, hogy megoldjuk a Gemini képgeneráló funkciójával kapcsolatos, közelmúltban felmerült problémákat. Amíg ezt tesszük, szüneteltetjük az emberekkel kapcsolatos képalkotást, és hamarosan kiadunk egy javított verziót.” – olvasható a cég közleményében.

Jack Krawczyk, a Google Gemini csapatának egyik vezetője egyébként már a bejelentés előtti napon elismerte, hogy a modell képgenerátorát – amely az Egyesült Királyságban és Európában nem elérhető – módosítani kell. Emellett jelezte, a diverz megjelenítés meg fog maradni, ugyanakkor a történelmi képek mélyebb megértést igényelnek, ezért tovább fogják hangolni a funkciót ennek megfelelően.

A Google-nek eddig nincs szerencséje a mesterséges intelligenciával: az elsőként bemutatott Bard chatbot tévedett a bemutatóvideójában, ami milliárdos károkat okozott a cégnek, a ChatGPT előnyét csökkentendő bevezetett Gemini promó videójáról kiderült, hogy kamu, most pedig túlzottan PC-képei miatt került slamasztikába a modell.

Forrás: 24.hu

Kép forrása: blog.google/technology