5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

Az egész életét megjósolhatja az új mesterséges intelligencia. Aztán a halálát is.

Dán kutatók hatmillió ember adataival tanították be a Life2Vec nevű mesterséges intelligenciának, hogyan jósolhatja meg az ismétlődő mintázatok alapján, milyen sors vár egy emberre.

A Dán Műszaki Egyetem kutatói egy olyan mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztettek ki, amely nemcsak az egyén életét igyekszik megjósolni, hanem a halálát is – derül ki a Nature Computational Science hasábjain közzétett tanulmányból.

A Life2Vec megalkotói olyan mintákat és kapcsolatokat akartak feltárni, amelyekre a mélytanuló algoritmusok figyelhetnek fel, és amelyek előre jelezhetik az egészségügyi vagy társadalmi „életesemények” széles körét. Sune Lehmann, a tanulmány egyik szerzője szerint ez egy nagyon általános megközelítése az ember életével kapcsolatos jóslatok elkészítéséhez. Ugyanakkor – véli a tudós – bármire betanítható a mesterséges intelligencia, ahol rendelkezésre állnak az adatok.

A Life2Vec a dán statisztikai hivatal által biztosított, hatmillió dán állampolgár anonimizált adatával lett betanítva. Fejlesztői szerint, ha az életet események sorozataként fogjuk fel, akkor a halálig a teljes kimenetel megjósolható. Hiszen így működnek a nagy nyelvi modellek, például a ChatGPT mögött dolgozó platform is: valójában nem érti, amit válaszol, egyszerűen csak statisztikai valószínűség alapján kiválasztja, hogy a kérdés kontextusában a válaszmondatban melyik a legnagyobb eséllyel következő szó.

Lehmann szerint a technológiában rejlő lehetőségek végtelenek. A mesterséges intelligenciával például előre lehet jelezni az egészségügyi helyzetünk alakulását: megjósolhatja a termékenységet vagy az elhízást, de akár azt is, hogy kinél alakul ki daganatos megbetegedés és kinél nem. Sőt, akár azt is, hogy az adott illető sok pénzt fog-e keresni.

Ez az MI egyelőre nem érhető el az interneten, sőt más kutatók számára sem tették elérhetővé. Ez azért fontos, mert a hír hallatán már megjelentek azok a csaló oldalak, ahol a várható élettartamot ígérnek elárulni a felhasználóknak – természetesen sok-sok személyes adatért cserébe.

A Life2Vec fejlesztői szerint a halál előrejelzése 78 százalékban pontos. Ehhez a fiatal, 35 és 65 év között bekövetkező halálozást vették alapul, amit egy 2008 és 2016 közötti adatkészlet alapján próbálta az algoritmus megjósolni, hogy egy adott illető meghal-e a következő 4 évben.

Egy költözést 73 százalékos pontossággal talál el az algoritmus.

A kutatók szerint ilyen algoritmust a technológiai nagyvállalatok is könnyed tudnak fejleszteni, használata viszont rengeteg etikai aggályt vet fel. Például ha egy biztosító, vagy egy hitelintézet kezd el – racionálisan és üzletileg egyébként magyarázható okokból – használni egy ilyen rendszer.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: analyticsinsight.net