5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

A YouTube eltávolíthatja az MI generált másunkat, ha megkérjük rá

Nem a Meta az egyetlen vállalat, amely az MI által generált tartalom növekedésével és annak hatásaival küzd. A YouTube csendben bevezetett egy irányelv-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az emberek kérjék az MI által generált vagy más szintetikus tartalmak eltávolítását, amelyek az arcukat vagy hangjukat szimulálják.

A módosítás lehetővé teszi, hogy az emberek a YouTube adatvédelmi kérvényezési folyamata keretében kérjék az ilyen típusú mesterséges intelligenciával előállított tartalmak eltávolítását. Ez a kiterjesztése a felelőse a novemberben bemutatott, korábban bejelentett megközelítésnek.

A YouTube azt szeretné, ha az érintettek közvetlenül kérnék a tartalom eltávolítását, mint az adatvédelem megsértését. A nemrégiben frissített, a témával kapcsolatos súgó dokumentációja szerint az első fél által benyújtott kérelmeket néhány kivételtől eltekintve – például ha az érintett személy kiskorú, nem fér hozzá számítógéphez, elhunyt vagy más hasonló kivételek esetén – követeli meg. A letiltási kérelem egyszerű benyújtása azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a tartalom eltávolításra kerül. A YouTube figyelmeztet arra, hogy a panaszt több tényező alapján saját maga fogja megítélni.

Figyelembe veheti például, hogy a tartalomról nyilvánosságra hozzák-e, hogy szintetikus vagy mesterséges intelligenciával készült, hogy egyértelműen azonosít-e egy személyt, és hogy a tartalom paródiának, szatírának vagy valami más értékesnek és a közérdeknek megfelelőnek tekinthető-e. A vállalat megjegyzi továbbá, hogy figyelembe veheti, hogy a mesterséges intelligenciával előállított tartalomban közszereplő vagy más ismert személy szerepel-e, és hogy az ilyen személyeket „érzékeny viselkedésben”, például bűncselekményben, erőszakban vagy egy termék vagy politikai jelölt támogatásában mutatja-e be. Ez utóbbi különösen aggályos egy választási évben, amikor a mesterséges intelligencia által generált jóváhagyások potenciálisan befolyásolhatják a szavazatokat.

A YouTube azt mondja, hogy 48 órát ad a tartalom feltöltőjének arra, hogy a panaszra reagáljon. Ha a tartalmat ezen idő letelte előtt eltávolítják, a panasz lezárul. Ellenkező esetben a YouTube felülvizsgálatot kezdeményez. A vállalat arra is figyelmezteti a felhasználókat, hogy az eltávolítás a videó teljes eltávolítását jelenti az oldalról, és adott esetben a videó címéből, leírásából és címkéiből is eltávolítja az érintett nevét és személyes adatait. A felhasználók elmoshatják a videóikban szereplő személyek arcát is, de nem tehetik egyszerűen privátra a videót, hogy eleget tegyenek az eltávolítási kérésnek, mivel a videó bármikor visszaállítható nyilvános státuszba.

A vállalat nem reklámozta széles körben az irányelvek változását, bár márciusban bevezetett egy eszközt a Creator Studio-ban, amely lehetővé tette az alkotók számára, hogy felfedjék, ha a valósághűnek tűnő tartalom módosított vagy szintetikus médiával készült, beleértve a generatív mesterséges intelligenciát is. Nemrégiben egy olyan funkció tesztelését is megkezdte, amely lehetővé tenné a felhasználók számára, hogy tömeges megjegyzésekkel további kontextust adjanak a videókhoz, például azt, hogy paródiának szánták-e a videót, vagy hogy az valamilyen módon félrevezető.

A YouTube nem ellenzi a mesterséges intelligencia használatát, hiszen már maga is kísérletezett a generatív mesterséges intelligenciával, többek között egy komment-összefoglalóval és egy olyan társalgási eszközzel, amellyel kérdéseket lehet feltenni egy videóval kapcsolatban, vagy ajánlásokat lehet kapni. A vállalat azonban korábban már figyelmeztetett arra, hogy az MI-tartalmak egyszerű megjelölése nem feltétlenül védi meg azokat az eltávolítástól, mivel továbbra is meg kell felelniük a YouTube közösségi iránymutatásainak.

A mesterséges intelligenciával készült anyagokkal kapcsolatos adatvédelmi panaszok esetén a YouTube nem fog elhamarkodottan büntetni az eredeti tartalomkészítőt.

„Az alkotók számára, ha értesítést kapnak egy adatvédelmi panaszról, tartsák észben, hogy az adatvédelmi jogsértések elkülönülnek a közösségi irányelvekre vonatkozó csapásoktól, és az adatvédelmi panasz beérkezése nem eredményez automatikusan intézkedést”, osztotta meg a múlt hónapban a vállalat egyik képviselője a YouTube közösségi oldalán, ahol a vállalat közvetlenül tájékoztatja az alkotókat az új irányelvekről és funkciókról.

Más szóval, a YouTube adatvédelmi irányelvei különböznek a közösségi irányelvektől, és egyes tartalmak akkor is eltávolításra kerülhetnek a YouTube-ról egy adatvédelmi kérelem eredményeként, ha nem sértik a közösségi irányelveket. Bár a vállalat nem alkalmaz büntetést, például feltöltési korlátozást, amikor egy alkotó videóját adatvédelmi panaszt követően távolítják el, a YouTube elmondása szerint az ismételt jogsértést elkövető fiókokkal szemben lépéseket tehet.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: fossbytes.com