5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

A Microsoft Windows 11 frissítése néhány PC-t a pokolba küldött

A Windows 11 nemrég kapta meg a legújabb frissítését, azonban a Microsoft fel is függesztette azt, amely komoly problémára utal. A KB5039302-es frissítés – a Windows 11 22H2 és 23H2 opcionális letöltése –  előnézetben látható a 2024. júliusi kumulatív frissítésként történő kiadása előtt.

A hiba az érintett számítógépeket az úgynevezett „újraindítási pokolba” taszítja, amelynek során a számítógép nem indul el, újraindul, újraindul, ismét nem indul el, majd újraindul, és így tovább a végtelenségig – egészen addig, amíg a felhasználó közbe nem avatkozik, és meg nem próbálja kezdeményezni a helyreállítást (vagy egyes esetekben kétségtelenül frusztrációból kihúzza a számítógépét a konnektorból – ezt soha ne tegye, ha egyáltalán elkerülhető, mivel a rossz időben történő áramkimaradás rossz hír lehet a rendszer meghajtójára nézve, mivel potenciálisan sérülhetnek a fájlok).

A Neowin szúrta ki, hogy a Microsoft a kiadás állapotának irányítópultján közli velünk a következőket:

„A probléma nagyobb valószínűséggel érinti a virtuális gépek eszközeit és a beágyazott virtualizációs funkciókat használó eszközöket, például a CloudPC-t, a DevBoxot, az Azure Virtual Desktopot. Jelenleg vizsgáljuk, hogy pontosan meghatározzuk, milyen körülmények között léphet fel ez a probléma.”

Amíg a vizsgálat zajlik, a Microsoft szüneteltette ezt a frissítést, így nem lesz elérhető a Windows 11 otthoni felhasználók és vállalkozások számára.

Hurokba szorítva

Tekintettel arra, hogy egy számítógép újraindítási hurokba szorulása szörnyű forgatókönyv, jó ötlet, hogy a Microsoft leállította a frissítést, amíg ki nem deríti, mi is történik valójában – habár az ember azt reméli, hogy a vállalat még a frissítés kiadása előtt kiszúrja a vészjósló hibát. De legalább most már javítják.

Ahogy a Microsoft megjegyzi: „A Windows Home kiadás felhasználói kisebb valószínűséggel tapasztalják ezt a problémát, mivel a virtualizáció kevésbé elterjedt az otthoni környezetekben”.

Ennek ellenére a Windows 11 Home felhasználók egy része kétségtelenül használ virtualizációs funkciókat, valamint a Microsoft sem állítja 100 százalékig egyértelműen, hogy a hiba egyéb PC-ket nem érint. A lényeg az, hogy a Microsoft a 2024. júliusi kumulatív frissítés teljes kiadása előtt egyértelműen kijavítja – vagy legalábbis félreállítja – a problémát okozó funkciót vagy kódot.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: cnet.com