5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

A Microsoft biztos benne, hogy a Windows on Arm le fogja győzni az Apple-t

A nemsokára megjelenő Qualcomm chipek fordulópontot jelenthetnek az ARM-en futó Windows operációs rendszer számára.

A Microsoft a jövő hónapban egy seattle-i rendezvényen teljes egészében be fogja mutatni az „MI PC-kre” vonatkozó elképzelését. A társaság biztos benne, hogy az új, Arm-alapú Windows laptopok mind CPU-teljesítményben, mind MI-gyorsítási feladatokban meg fogják verni az Apple M3-mal hajtott MacBook Airjét. A Qualcomm évek óta tartó ígéretei után a Microsoft most úgy véli, hogy a közelgő Snapdragon X Elite processzorok végre olyan teljesítményt nyújtanak majd, amilyet keresett ahhoz, hogy sokkal agresszívabban tudja majd terjeszteni a Windows on Arm rendszert. A Microsoft sokat vár a Snapdragon X Elite processzoraitól, amelyek idén számos Windows laptopban és a Microsoft legújabb Surface hardverében fognak megjelenni.

A Microsoft azt állítja, hogy az új Windows MI PC-k „gyorsabb alkalmazás-emulációval rendelkeznek majd, mint a Rosetta 2” – egy alkalmazás-kompatibilitási réteg, amelyet az Apple a Silicon Mac-jeiben használ, hogy a 64 bites Intel processzorokra fordított alkalmazásokat lefordítsa az Apple saját processzoraira. Az alkalmazásemuláció az elmúlt évtizedben nagy problémát jelentett a Windows on Arm számára, de a Microsoft több mint két évvel ezelőtt x64-es alkalmazásemulációt szállított a Windows 11-hez. Ez segít abban, hogy az alkalmazások akkor is fussanak a Windows on Arm eszközökön, ha nincs natív ARM64 verzió. A natív Arm-alkalmazások kulcsfontosságúak a közelgő Windows on Arm laptopok jobb teljesítménye szempontjából, és a Google nemrég adta ki a Chrome saját ARM64-es verzióját, amely készen áll ezekre a közelgő eszközökre.

A Microsoft azt is tervezi, hogy a közelgő Surface Pro 10 és Surface Laptop 6 modelljeit Intel Core Ultra chipek helyett a Qualcomm Snapdragon X Elite processzorokkal szereli fel. A Microsoft már bejelentette a Surface Pro 10 és a Surface Laptop 6 üzleti célú változatait, amelyeket Intel Core Ultra processzorokkal szállítanak, de az Arm modellekkel a végfelhasználókat célozzák majd. A Microsoft a Qualcomm Snapdragon X Elite processzorokat futtató eszközöket belsőleg „next-gen AI Copilot PC-ként” írja le, amivel meg kívánja különböztetni őket az AMD legújabb chipjeitől vagy akár az Intel Core Ultra processzoroktól. A PC-k ezen új osztálya kap majd elsőként hozzáférést az új, MI-alapú Windows funkciókhoz, köztük egy AI Explorer alkalmazáshoz, amellyel „mindent visszakereshetünk, amit valaha láttunk vagy tettünk a készülékünkön”.

Az AI Explorert úgy tervezték, hogy a számítógépen előhívható idővonalként működjön – ez nagyban hasonlít a Windows 10 idővonal funkciójára, amelyet a Microsoft végül eltávolított. Míg a Timeline az alkalmazásfejlesztőkre támaszkodott a működéshez, addig az AI Explorer ezúttal az eszközök Neural Processing Unit (NPU) chipjét használja az események idővonalának átvizsgálásához. Ez bármilyen Windows-alkalmazással működik majd, lehetővé téve a felhasználók számára, hogy felidézzék min dolgoztak korábban. A Microsoft a videostreaminget is javítani kívánja az Arm-alapú Windows-eszközökön egy új, MI-alapú funkcióval, amely ezeken a „következő generációs” MI PC-ken fog megjelenni. Ingyenesen lehet majd képeket készíteni MI modellekkel, valamint olyan lehetővé teszik a Copilot számára, hogy hozzáférjen a PC kontextusához, hogy javítsa a kéréseket és a válaszokat.

A Qualcomm is bízik új processzoraiban, nemrégiben olyan benchmarkokat mutattak be, amelyek szerint számos területen legyőzték az Apple M2 processzorát és az Intel legújabb Core Ultra 7 chipjeit. A Qualcomm azt is állítja, hogy a legtöbb Windows-játéknak „azonnal működnie kell” a készülő laptopjain, így előbb-utóbb láthatunk néhány Arm processzorokkal hajtott játékra szánt laptopot. A Microsoft nagy mesterséges intelligencia PC bemutatójára május 20-án kerül sor, mindössze egy nappal a vállalat éves Build fejlesztői konferenciája előtt. A Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella a vállalat „hardver és szoftver MI víziójáról” fog beszélni, amely megalapozza a Windows on Arm legújabb fejlesztését és a Windows 11 AI funkcióiba való befektetést.

Források szerint a Microsoft víziójában szerepel a „Copilot minden embernek” szlogen, amely a Microsoft évtizedes „PC minden otthonban” vízióját hivatott felidézni a Windows esetében. A vállalat arra számít, hogy 2026 végére az új Windows-eszközök 50 százalékán MI-képes chipek futnak majd. Az új Windows on Arm eszközök megjelenésére júniusban lehet számítani, alig egy hónappal azután, hogy a Microsoft részletezi MI PC terveit.

Forrás: sg.hu

Kép forrása: prohardver.hu