5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

A kvantumszámítógépek jövője Nvidia-támogatással

Az Nvidia szerint a Grace Hopper™ Superchipek használata világszerte felgyorsítja a tudományos felfedezéseket és kutatásokat. A szuperszámítógéppel egyesített rendszerek 200 exaflops, azaz 200 kvintillió számítás/másodperc kapacitást biztosítanak a mesterséges intelligencia számára.

Áprilisban adták át a CEA számára, a francia alternatív energiaforrások és atomenergia bizottságának az Eviden BullSequana XH3000 technológiáján kifejlesztett „EXA1-HE” nevű szuperszámítógépet, amely új, szabadalmaztatott, melegvizes hűtési mechanizmust kínál. Az Egyesült Államokban a Texas Advanced Computing Center és a Los Alamos National Laboratory, valamint az Egyesült Királyságban a Bristoli Egyetem Isambard-AI és Isambard 3 rendszerei is részt vesznek ebben a tendenciában.

Isambard-AI

Az Isambard-AI első fázisa a HPE Cray EX2500-at, a valaha épített egyik leghatékonyabb szuperszámítógépet foglalja magában, amely jelenleg 168 NVIDIA GH200 Superchipet tartalmaz. A fennmaradó 5280 NVIDIA Grace Hopper™ Superchip megérkezésekor a teljesítmény mintegy 32-szeresére nő. Gyorsított számítási platformjuk az NVIDIA Hopper architektúrán kifejlesztett grafikus feldolgozóegységekből (GPU), központi feldolgozóegységekből (CPU) és Hopper Superchipekből, Quantum-2 InfiniBand hálózatból, valamint mesterséges intelligencia és nagy teljesítményű számítási (HPC) szoftverek széleskörű csomagjából áll.

„A mesterséges intelligencia felgyorsítja az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatásokat, felgyorsítja a gyógyszerkutatásokat és áttörésekhez vezet tucatnyi más területen. Az NVIDIA Grace Hopper meghajtású rendszerei a HPC nélkülözhetetlen részévé válnak, mivel képesek átalakítani az iparágakat, miközben jobb energiahatékonyságot eredményeznek.” – mondta Ian Buck, az NVIDIA hiperscale és HPC alelnöke.

A Grace Hopper™ architektúrán alapuló következő új szuperszámítógépek közelgő debütálása:

  • a „Helios” Lengyelországban,
  • az „Alps” Svájcban,
  • a „JUPITER” Németországban,
  • a „DeltaAI” az Amerikai Egyesült Államokban,
  • a „Miyabi” Japánban.
Szuverén mesterséges intelligencia

Az új, hatékonyabb, mesterségesintelligencia-alapú szuperszámítógépek építésére irányuló törekvések felgyorsulnak, mivel a világ országai felismerik a szuverén mesterséges intelligencia stratégiai és kulturális jelentőségét.

Az Arm-alapú NVIDIA Grace CPU és az NVIDIA Hopper™ GPU architektúrákat az NVIDIA NVLink®-C2C összeköttetési technológiát használó NVIDIA Hopper™ GPU architektúrával egyesítve a GH200 a tudományos szuperszámítógépes központok motorjaként szolgálhat világszerte. Számos központ azt tervezi, hogy a rendszer telepítésétől évek helyett hónapok alatt jut el a valódi tudományig.

„A valóban hasznos kvantum-számítástechnikát a kvantum és a GPU szuperszámítógépek szoros integrációja teszi majd lehetővé”, mondta Tim Costa, az NVIDIA kvantum és HPC részlegének igazgatója. „Az NVIDIA kvantumszámítási platformja az olyan úttörőket, mint az AIST (DeltaAI), a JSC (Miyabi) és a PSNC (Jupiter) felkészíti arra, hogy a tudományos felfedezések határait feszegessék, és a kvantum-integrált szuperszámítógépek terén előre mozdítsák a technika jelenlegi állását.”

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: cascade.app