5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

A Google üzenetküldőjébe is beépül a Gemini

A Mobil Világkongresszus rajtjával a keresőcég bejelentett pár új Android-funkciót, természetesen elsődlegesen az AI-on van a hangsúly.Szállingózni kezdtek a hírek a 2024-es Mobil Világkongresszusról, ahol a Google az alkalmon kapva bejelentett pár új fejlesztést az Android és Wear OS rendszerekhez, melyek hamarosan utat találnak maguknak a hétköznapi felhasználókhoz. Mivel az utóbbi időszakban minden az AI-ról – keresőcég esetében egész pontosan a Geminiről – szól, így nem meglepő, hogy az Androidot érintő bejelentések közt kiemelt szerepet kapott a generatív chatbot szolgáltatás is.

A nemrég dedikált appot kapott Gemini a jövőben még könnyebben hozzáférhető lesz a felhasználók számára, miután beépül a Google Messagesbe, hogy az üzenetek megírásában, az események szervezésében segítse a felhasználókat csevegéses formában. A „Chat with Gemini” egyelőre béta verzióban lesz érhető a következő hetekben érkező szoftveres frissítéssel, csak angol nyelven használható, a nyelvi támogatottságot később terjesztik ki.

A cég szintén az AI-t hívja segítségül ahhoz, hogy minimálisra csökkentse a zavaró tényezőket vezetés közben, így az Android Auto támogatni kezdi az üzenetek összegzését a szöveges üzenetekhez és a csoportos csevegésekhez, melyekre automatikus válaszokat is javasolhat. A felhasználók egyetlen érintéssel küldhetnek üzeneteket, indíthatnak hívást, vagy megoszthatják a másik féllel a becsült érkezési időt. Ezt a funkciót még a Galaxy S24 sorozat rajtjával jelentette be a Google, de széles körben elérhetővé válik.

Apróbb produktivitási fejlesztés, de a Workspace-felhasználók a Google Dokumentumokban már az ujjukkal vagy digitális tollal is firkálhatnak az androidos eszközökön. A Google Mapsen belül elérhető Lens TalkBack integrációt kap, és segít felfedezni és azonosítani a közelben található helyeket, például ATM-eket, éttermeket és tömegközlekedési állomásokat. Az eszköz kameráját adott objektumra szegezve a funkció hangosan felolvassa a kapcsolódó tudnivalókat, például a nyitvatartási időt vagy az értékeléseket.

A frissített FitBit app képessé válik a Health Connecten keresztül a más alkalmazásokon keresztül gyűjtött adatok szinkronizálására, támogatja például az AllTrails, az Oura Ring és a MyFitnessPal appokat, a különböző mutatókat egy felületen jeleníti meg és összegzi a felhasználó számára. Mindemellett egyszerűbbé válik a Spotify kezelése az Android kezdőképernyőjén, a YouTube Musichoz hasonlóan rögtön a Spotify widgetről lehetővé válik az eszközök közti váltás lejátszáshoz.

A Wear OS ökoszisztémájában a leghasznosabb újdonság, hogy a Google Wallet alkalmazással a felhasználók mostantól közvetlenül az okosóráikon ellenőrizhetik jegyeiket, tagsági kártyáikat és beszállókártyáikat.

Forrás: hwsw.hu

Kép forrása: Nurphoto via Getty Images