5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

A Google Chrome-ban is segíteni fog a mesterséges intelligencia, a Gboard is könnyíteni fog

A Google elkezdte a Chrome böngészőjét is felvértezni a mesterséges intelligenciával, amelynek piacán a Microsoft által támogatott OpenAI és a Meta is alaposan jelen van. A Google bejelentése a napi felhasználóknak nyújthat nagy segítséget, ugyanis egy MI-támogatott írói asszisztens jöhet a böngészőjébe. Ez jelenleg egy kísérleti funkció, és csak a rendszeres és „kazuár” felhasználók férhetnek hozzá. Az MI-s újítások között a böngészőfülek kezelése és a témás, háttérképes böngészőszépítés is meg lett említve a Chrome-vezető Parisa Tabriz blogposztjában.

A Google azért használja a mesterséges intelligenciát a fejlesztésekhez, hogy a valós felhasználói fájdalmi pontokon segíthessen, és emiatt is jön egy írói asszisztens a Chrome böngészőhöz, de a többi újítással szemben erre még várni kell februárig (Chrome 121), és elvileg csak az Egyesült Államokban. A Microsoft már MI-vel meghajtott böngészővel rendelkezik az Edge-ben az OpenAI támogatása miatt, és a keresőmotorját, a Binget is megtuningolta vele, így a Google kissé lemaradásban van. Ha esetleg nem csak Amerikában lehet aktiválni a funkciókat, a beállításokból elérhetjük őket majd (szinte kizárt, hogy az Alphabet ennyire korlátozóan állna hozzá az újításhoz).

A 9to5Google-n pedig arról is olvashatunk, hogy a Gboard az okostelefonokon úgy fog segíteni, hogy a hanggal történő gépelés kifinomultabb és egyszerűbb legyen, ugyanis jelenleg a hangga gépelő ablakot úgy hozhatjuk elő, hogy a mikrofon ikonra bökünk a billentyűzeten, és utána kezdünk beszélni, ám az új frissítéssel a billentyűzetes applikáció mindig fülelni fog, így könnyebben nekiülhetünk a diktálásnak. A funkció a Gboard 13.8-as béta verziójában bukkant fel, és ki is lehet kapcsolni, ha nem akarjuk ezt használni (morális kérdéseket vet fel, hogy tényleg ki lehet-e kapcsolni a folytonos fülelést).

Vajon a Gboardos újítás csak a Google Pixel telefonjaira lesz elérhető, vagy a többi Androidos készüléken is lehetőségünk lesz rá?

Forrás: thegeek.hu

Kép forrása: getchrome.eu