5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

41 év után végre megkapja a legfontosabb funkciót a Windowsban a Jegyzettömb

Nem lesz gond, ha elütött valamit: a Jegyzettömb is megkapja a Word helyesírás-ellenőrző funkcióit.

Az elmúlt időszakban érezhetően egyre többet foglalkozik a Microsoft a Jegyzettömbbel, a Windows operációs rendszerek egyik legrégibbb programjával. A Jegyzettömb sokáig egy fapados program volt, amolyan kényszermegoldás, ha nincs más – ám az elmúlt néhány évben a Windows 11-en számos újítást kapott, melyek révén egyre közelebb került a Wordhöz. Például már karakterszámlálás és automatikus mentés is van benne, de a mesterséges intelligencia beépítését is tesztelik.

Most ismét egy új funkcióról érkezett hír, a Microsoft ugyanis bejelentette, hogy a helyesírás-ellenőrzést is megkapja a program. Ez pontosan úgy fog működni, mint azt a felhasználók a Word vagy az Edge böngésző esetében már megszokhatták: a Jegyzettömb automatikusan aláhúzza pirossal az elütött szót, egy jobb kattintással pedig a javaslatokat is meg lehet tekinteni. A Microsoft az automatikus javítás lehetőségét is beépíti, ahogyan figyelmen kívül is lehet hagyni, vagy szótárhoz adni egyes szavakat.

A funkció alapértelmezés szerint be lesz kapcsolva, kivételt csak a log- vagy más, programozással összefüggő fájlok jelentenek majd. Ezeknél kimondottan nem lenne szerencsés, ha a Jegyzettömb elkezdene önkényesen szavakat átírni.

A funkciót több módon is személyre lehet majd szabni az app beállításaiban: akár egy adott fájl viszonylatában is kikapcsolható, vagy teljesen.

Az újdonság több nyelvet is ismerni fog, és fokozatosan teszi elérhetővé a Microsoft – először csak a fejlesztői Windows 11-változatokban, de hamarosan a stabil, közhasználatú kiadásban is.

A Jegyzettömb felokosítása azért is lehet indokolt, mert a Wordpad nevű programot fokozatosan kivezeti a Microsoft – eddig ez volt a fizetős Word ingyenes, némileg butított változata a Windowsban.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: threatpost.com