5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

4 TB-os SD-kártyák érkezhetnek 2025-ben

A Western Digital az SD Association Secure Digital Ultra Capacity (SDUC) szabványát követő SD-kártyát „SanDisk” márkanév alatt dobja piacra a komplex média- és szórakoztatóipari munkafolyamatok – például a nagy felbontású, magas képkocka-sebességű videók, fényképezőgépek és laptopok – támogatására, áll a közleményben.

A kártya az Ultra High Speed-1 (UHS-1) busz interfészt használja majd, amely akár 104 MB/s elméleti maximális átviteli sebesség mellett minimum 10 MB/s sebességet támogat majd – számolt be az AnandTech. A minimális szekvenciális írási sebesség várhatóan eléri a 30 MB/s-ot – írja a kiadvány.

Jöhet a 8K rögzítés?

Ezekkel a specifikációkkal a közelgő SD-kártyának képesnek kell lennie a tárolásigényes videóformátumok, köztük a 8K befogadására, bár a kártya nem lesz elég gyors ahhoz, hogy támogassa a RAW 8K videofelvételt. Ez megmagyarázza, hogy a Western Digital miért mutatta be elsőként az ajánlatot a The National Association of Broadcasters (a műsorszolgáltatók országos szövetsége) műsorszolgáltatási és médiaszakemberek számára szervezett éves rendezvényén. „A résztvevők előzetest kapnak a 4 TB-os SD-kártya teljes kapacitásáról, és többet megtudnak arról, hogyan bővíthetik a kamerák és laptopok kreatív lehetőségeit.” – közölte a Western Digital.

A bejelentés nem tért ki további részletekre, például arra, hogy milyen típusú NAND-ot használ majd a kártya, vagy hogy támogatja-e a SanDisk által létrehozott DDR200/DDR208 üzemmódot, amely akár 170 MB/s-os adatátviteli sebességet is lehetővé tehet. A Western Digital azt sem közölte, hogy mennyibe fog kerülni az SD-kártya, de a fejlett képességek és a célközönség, a professzionális alkotók miatt a kínálat valószínűleg prémium árfekvésű lesz.

Hat évvel az első után

A WD bejelentése hat évvel azután történt, hogy az SD szabványokat író SD Association bejelentette az SDUC szabványt, amely 2TB-ról 128TB-ra emelte az SD kártyák maximálisan elérhető elméleti kapacitását. Mint az új szabványok sokszoros kiadásánál, egyesek lelkesen hitték, hogy az SD-kártyák hamarosan 128 TB tárhelyet rejthetnek. De mivel a 4TB várhatóan csak 2025-ben érkezik, a „hamarosan” kifejezés nem helytálló.

Az SD-kártyák maximális elméleti kapacitása 9 éve még 2 TB volt, de az akkoriban ténylegesen megvásárolható legnagyobb SD-kártyák mindösszesen 512 GB-osak voltak. Ma már a legnagyobb kapacitású SD-kártyák 1 TB-osak (a Western Digital bejelentette azt is, hogy egy 2 TB-os SanDisk Extreme Pro SDXC UHS-I memóriakártyát tervez kiadni egy meg nem nevezett időpontban), míg a 2 TB-os microSD-kártyák csak idén váltak elérhetővé.

Azonban a SanDisk megbízható-tárolóként szerzett hírneve komolyan megkérdőjeleződik a szakmai és a régi ügyfelek körében. Több pert is indítottak a SanDisk Extreme hordozható SSD-k miatt, amelyek állítólag váratlanul meghibásodtak. Ezek az állítólagos meghibásodások, valamint a Western Digitalnak a bejelentett adatvesztésekre adott szűkszavú válasza miatt a munkájuk szempontjából kritikus tárolási igényű szakemberek fontolóra vehetik, hogy egy másik márkára váltsanak, és a 4 TB-os kapacitású tárolókra lépjenek.

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: amateurphotographer.com