5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

30 éves Windows-funkció – ronda, de működik

Valamit gyorsan össze le kellett kódolni, hogy tovább lehessen haladni a Windows NT fejlesztésével. Ez 30 éve történt, egy napsütötte csütörtök reggelen  – és az akkor megalkotott párbeszédablak a mai napig velünk maradt. Egyszerű, de megbízható.

A három évtizeddel ezelőtti munkahétkezdő napon a Microsoft redmondi központjában Dave Plummer szoftverfejlesztő fogott neki egy gyors munkának ígérkező feladatnak. Nem tett bele túl sok erőfeszítést, hiszen eleve csak ideiglenesnek szánták az igen egyszerűre sikerült párbeszédablakot.

Plummer a hétvégén az X-en tette közzé visszaemlékezését arról, miként kelt életre a háttértárolók „Formázás” ablaka, amelyet felhasználók milliói ismertek meg az évtizedek során. „Éppen a Windows 95 felhasználói felületéről vittünk át az NT-re temérdek sornyi kódot. A formázás egyike volt azoknak a területeknek, ahol a Windows NT bizony épp eléggé különbözött a Windows 95-től ahhoz, hogy csinálnunk kellett valami egyedi felhasználói felületet”, mesélte el a szakember. „Elővettem egy darab papírt és felírtam rá az összes olyan funkciót és azok választási lehetőséget, amelyek a lemez formázásával kapcsolatban szóba jöhetnek: fájlrendszer, címke, fürtméret, tömörítés, titkosítás és így tovább”.

A meglehetősen egyszerűre sikerült felhasználói felületet a programozó csak ideiglenes megoldásnak szánta: addig tervezték csak használni a Windows NT-ben, amíg a végleges, elegánsabb felület meg nem érkezik. Ez azonban sosem történt meg: Plummer ideiglenes megoldása még ma is visszaköszön a Windows 11-ben is.

A programozón múlt a Windowsban használt FAT kötetek méretének 32 GB-os korlátozása is. „Azt is el kellett döntenem, hogy alapbeállításként mekkora kötetméret lehet a maximum. Ez a korlát szintén egy hirtelen jött döntés volt azon a reggelen – de egy olyan, amely szintén a mai napig megmaradt velünk.” A FAT valójában akár 2 TB-os köteteket is támogat, de ehhez az operációs rendszerben egy harmadik féltől származó eszközt kell használni. De legalább a Microsoft operációs rendszere helyesen kezeli ezeket a nagy méretű FAT-meghajtókat is.

Az operációs rendszer felhasználói felületének többszöri átdolgozása ellenére a Microsoft nem nyúlt a „Formázás” párbeszédpanelhez a Windows NT-ben való bevezetése óta. Vélhetően itt pont betartották azt a régi bölcsességet, amely szerint ha nem romlott el, ne javítsd meg…

Forrás: itbusiness.hu

Kép forrása: hwsw.hu