5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

2027-ben érkezhet az első hajtogatható kijelzős Apple MacBook?

Az Apple kínálatában egyelőre nem találunk hajtogatható kijelzővel ellátott termékeket sem a noteszgépek, sem a táblák, sem pedig az okostelefonok szegmensében, ám a helyzet néhány év múlva változhat, legalábbis erről számolt be a neves elemző, Ming-Chi Kuo, aki úgy tudja, az almás vállalat műhelyében már zajlik egy hajlítható kijelzős noteszgép fejlesztése.

A MacBook sorozatot erősítő újdonság az iparági információk alapján várhatóan egy 20,3 hüvelykes képátlójú OLED panelt kaphat, ami középen hajlítható lesz. A fejlesztés és a tesztelés még javában zajlik, amennyiben minden az aktuális terveknek megfelelően zajlik, akkor az új MacBook sorozatgyártása valamikor 2027 folyamán indulhat meg, és még abban az évben debütálhat is kereskedelmi forgalomban a termék.

Kuo a saját elmondása szerint rengeteg kérdést kap azzal kapcsolatban, hogy az Apple tervezi-e hajlítható kijelzős iPhone vagy iPad piacra dobását a közeljövőben, például 2025-ben vagy 2026-ban. A dolgok jelenlegi állása szerint ilyesmire nem számíthatunk, az egyetlen olyan termék, ami hajtogatható OLED kijelzőt kaphat és a pletykák szerint már zajlik is a tesztelése, az a fentebb említett 20,3 hüvelykes képátlójú MacBook lehet.

Hasonló pletykák persze már korábban is felröppentek, 2022-ben például az iparági elemző Ross Young, illetve a Bloomberg munkatársa, Mark Gurman is arról számolt be, hogy az Apple éppen egy hajtogatható kijelzős termék fejlesztésén dolgozik, ami piacra is kerülhet egy 20 hüvelyk körüli képátlójú kijelzővel. Még az is lehet, ugyanarról a termékről van szó, de a tesztelés és az opciók feltérképezése tovább tartott a vártnál, talán az esetleges gyerekbetegségek miatt.

Maga a hajtogatható OLED kijelzővel szerelt MacBook egy érdekes terméknek ígérkezik, igaz, ehhez foghatót már láthattunk a riválisok kínálatában is, már ami a koncepciót illeti. Az újdonság várhatóan használható lesz egyetlen nagy táblaként, de ha a kijelzőt ketté hajtjuk, akkor az alsó részen egy képernyő-billentyűzet kaphat helyet, míg felül az aktuális tartalmat láthatjuk.

Az Apple csapata a hírek szerint elővigyázatosan közelíti meg a hajtogatható kijelzőket, szeretnének biztosra menni és tökéletesíteni a technológiát, mielőtt piacra dobják, ez pedig időbe telik. Arról sajnos nem esett szó, hogy az új MacBook pontosan milyen hardvert kap, de ezt talán még korai is taglalni, hiszen 2027-ig még több M-sorozatú Appe Silicon SoC is megjelenik majd.

Forrs: ipon.hu

Kép forrása: macworld.com