5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

16 GB-ra növeli a PC-k minimálisan megkövetelt RAM mennyiségét a Microsoft

Bár a Microsoft jelenleg csak „alig” 4 GB-ot említ, mint minimálisan megkövetelt RAM mennyiséget a Windows 11 a hardverekkel kapcsolatos hivatalos elvárásait listázó oldalán, a Windows következő, mesterséges intelligenciára épülő verziója ennyi memóriával már nem fog megelégedni. Ehelyett az új rendszer futtatására tervezett, ún. AI PC-khez a Microsoft egy új minimálszintet határozott meg, és a jövőben így legalább 16 GB RAM-ot kell majd a gépekbe rakni.

Ezt állítja egy új elemzésében a Trend Micro piackutató cég, ami szerint a mesterséges intelligenciák megnövekedett memóriaigénye durva növekedéshez fog vezetni a memória-eladásokban, ezen keresztül pedig a memóriák árában is. A vállalat nem kevesebb, mint 40%-kal több RAM eladását várja ennek következtében az idei évben, a memóriák árának pedig legalább ekkora mértékű növekedését már előre jelezte egy korábbi elemzésében is.

A memóriatechnológiák közül egyébként a DDR5, illetve azon belül is az LPDDR5X előretörését hozzák majd el a mesterséges intelligenciák, mivel ezek a korábbiaknál nagyobb működési sebességet tesznek lehetővé, amik szintén fontosak lesznek az MI-alkalmazások futtatása során. A hagyományos DDR5 4800-5600 Mbps-ével szemben ugyanis az LPDDR5X modulok akár 7500-8533 Mbps átvitelére is képesek lehetnek majd.

A TrendForce szerint egyébként a mesterséges intelligenciák térhódítása a processzorok piacán is jelentős átrendeződést válthat ki. A jelenlegi PC-kben található chipek legtöbbje ugyanis nem támogatja kifejezetten az ilyen típusú alkalmazásokat, de az idei évben piacra kerülő új processzorok már egy rakás, direkt a MI-k futtatását segítő gyorsítóáramkörrel érkeznek majd. Ilyenek leszek pl. az AMD Strix Point lapkái, valamint az Intel Meteor Lake, majd Lunar Lake processzorai, és a Qualcomm Snapdragon X Elite SoC-jai is.

Forrás: pcforum.hu

Kép forrása: pixabay.com