5000 Szolnok, Muskátli u. 2/A

100x gyorsabb mobilokat és laptopokat ígér egy új fejlesztés

A finn Flow Computing olyan technológiával állt elő, amivel képes lehet óriási sebességnövekedést elérni a processzoroknál.

Az első darabok megjelenése óta óriási fejlődésen mentek keresztül a processzorok (CPU), de mindig van egy-egy újabb ötlet. A szűk keresztmetszetet az jelent, hogy a processzorok egyszerre csak egyféle műveletet tudnak végrehajtani.

Ezen változtatna most egy finn startup cég, a Flow Computing. Állítják, akár a 100-szorosára is képesek növelni a processzorok teljesítményét egy párhuzamos feldolgozó egység (parallel processing unit, PPU) bevezetésével. Ez helyet kaphat a processzoron belül, de azon kívül is – írja a TechCrunch.

A kritikusok szerint a processzorok ilyesfajta tuningja nem lehetséges. Ha az lenne, az olyan cégek, mint például az Intel már évekkel ezelőtt elkezdték volna alkalmazni. A finn vállalat ezzel együtt kitart elképzelése megvalósíthatósága mellett.

Timo Valtonen, a Flow társalapítója szerint a fejlesztésük olyan, mintha egy normál, zsúfolt autóútból egyszer csak többsávos autópálya válna. A szakember közölte, a PPU nevű architektúra visszafelé is kompatibilis minden szoftverrel, így azokat nem szükséges módosítani ahhoz, hogy a pluszteljesítményt ki lehessen sajtolni a processzorból.

A Flow közlése szerint a fejlesztést nemcsak a hagyományos számítógépeknél, de mobiloknál és a szuperszámítógépeknél is alkalmazni lehet.

Ha ez valóban így van, akkor az nemcsak a hétköznapi felhasználók eszközei számára jelenthet komoly sebességnövekedést, de a tudományos projektek elvégzésének ideje is drasztikusan lerövidülhet.

A megvalósítási időablak még nem ismert. Az viszont biztos, hogy már gőzerővel dolgoznak rajta, a Flow ugyanis már 4 millió eurós (mintegy 1,5 milliárd forintos) befektetést kapott.

Forrás: hvg.hu

Kép forrása: electronicshub.org